Jakieś 3 miesiące temu kupiłam sobie naczynie do robienia tarty. Długo czekało na swój debiut- aż do dzisiaj.
Wyszła wyśmienita i bardzo syta.
Składniki:
Ciasto:
- 180g mąki razowej
- 150g jogurtu naturalnego
- jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka 1,5 %
- 80g Mieszanki Meksykańskiej Bonduelle
- 60g szynki drobiowej
- 1,5 plasterka sera Hochland Fit
- 4 małe pieczarki
- Cebula
- Szczypiorek
- Przyprawy do smaku
Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na 20 min do lodówki. Po upłynięciu tego czasu, smarujemy naczynie/blaszkę malutką ilością masła, najlepiej czosnkowego (u mnie pół łyżeczki). Formujemy ciasto w naczyniu i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC na max 12 minut.
Po 12 minutach wyciągamy ciasto i kładziemy składniki: cebulka, pieczarki, szynka, Mieszanka Meksykańska i ser. To wszystko zalewamy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i przypraw (według uznania). Całość ponownie wstawiamy do piekarnika. Wyciągamy, gdy ser się roztopi, jajko zetnie i cebulka lekko zarumieni.
Jeden z 8 kawałków ma ok. 143 kcal
Uwielbiam tarty bardziej wykwintne. Niedługo zapewne znów taką upiekę :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń