wtorek, 3 kwietnia 2012

Tarta razowa z warzywami

Jakieś 3 miesiące temu kupiłam sobie naczynie do robienia tarty. Długo czekało na swój debiut- aż do dzisiaj.
Wyszła wyśmienita i bardzo syta. 

Składniki:


Ciasto:

  • 180g mąki razowej
  • 150g jogurtu naturalnego
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia


Farsz:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka 1,5 %
  • 80g Mieszanki Meksykańskiej Bonduelle
  • 60g szynki drobiowej
  • 1,5 plasterka sera Hochland Fit
  • 4 małe pieczarki
  • Cebula
  • Szczypiorek
  • Przyprawy do smaku


Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na 20 min do lodówki. Po upłynięciu tego czasu, smarujemy naczynie/blaszkę malutką ilością masła, najlepiej czosnkowego (u mnie pół łyżeczki). Formujemy ciasto w naczyniu i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC na max 12 minut. 
Po 12 minutach wyciągamy ciasto i kładziemy składniki: cebulka, pieczarki, szynka, Mieszanka Meksykańska i ser. To wszystko zalewamy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i przypraw (według uznania). Całość ponownie wstawiamy do piekarnika. Wyciągamy, gdy ser się roztopi, jajko zetnie i cebulka lekko zarumieni.


Jeden z 8 kawałków ma ok. 143 kcal







2 komentarze:

  1. Uwielbiam tarty bardziej wykwintne. Niedługo zapewne znów taką upiekę :)

    OdpowiedzUsuń